Chemo: De weg naar binnen

Allemaal hebben we een beeld bij de term Chemo en Chemokuur. Je weet hoe het eruit ziet als iemand een chemokuur heeft gehad. Je weet hoe het eruit ziet, omdat je zelf een chemokuur hebt gehad.

Je weet hoe het voelt. Je weet wat het resultaat zal zijn. Je hoopt op een goede en positieve uitkomst.

Een vraag

Ondanks de ervaring die jij en heel veel anderen hebben met een chemokuur, hebben veel mensen de vraag: Hoe werkt chemotherapie in mijn lichaam?Wat is chemo?

Chemo wordt al jaren gebruikt, specifiek in de behandeling van kanker. Waarschijnlijk ben je op deze pagina terechtgekomen, omdat jij daar ook mee te maken hebt gehad.

Chemo werkt door kankercellen dood te maken. Dat doodmaken dat lukt om twee redenen:

  • Kankercellen zijn snel delend
  • Kankercellen zijn zwakker dan gezonde cellen

Daarom zijn kankercellen gevoelig voor cytostatica (celstoppers) van de chemotherapie.

 

Een mix met…

Chemotherapie brengt de arts in via een infuus. Vaak gebeurt dit in een mix samen met Dexamethason. Waarschijnlijk ken je het niet, maar als je te maken hebt met chemotherapie dan ontkom je er niet aan.

Dexamethason is het middel dat ze bij kanker gebruiken om ervoor te zorgen dat je lichaam niet in de afweer gaat als de chemotherapie je lichaam binnenkomt. Zodat je lichaam niet gaat ontsteken (om het onbekende uit je lichaam te werken) en je lichaam de chemotherapie toestaat.

Zonder Dexamethason kunnen artsen die infusen van chemo niet toedienen.

Je lichaam krijgt een dosis Dexamethason en je afweersysteem ligt daardoor stil. Nu kan de chemotherapie door je lijf.

In je bloed

De chemo komt via een slagader binnen is binnen een paar seconden verspreid. Stromend bloed in een slagader zorgt ervoor dat in een paar seconden de chemo door je lichaam circuleert.

Je hebt grote bloedvaten die verder vertakken in steeds kleinere bloedvaten. Op die manier komt de chemo via het bloed in je hele lichaam.

Primaire tumor

Wanneer je een primaire tumor hebt, op één plek, en die arts verwijdert de tumor uit je lichaam, dan is de kans aanwezig dat één kankercel (vóór het weghalen van de tumor) al op andere plekken in je lichaam terecht komt. Dit kan een uitzaaiing veroorzaken.

Chemo circuleert door je lichaam en slaat zo’n gevoelige kankercel neer. Als je dat niet zou doen en je zou alleen de primaire tumor verwijderen, dan zorgt dat ene celletje ervoor dat een uitzaaiing een grote kans heeft.

Circulatie van chemo door je lichaam

Via het hart komt het bloed, en de chemo van de chemotherapie, bij de longen. Dan komt het ook in het spijsverteringssysteem, bij je maag en je darmen. Dat is ook één van de redenen dat veel mensen last hebben van misselijkheid. De chemo maakt snel delende cellen kapot. Aan de binnenzijde van je maag en je darmen bevinden zich ook veel snel delende cellen.

De chemo komt bij de milt terecht. Al het bloed gaat door de lever heen en de lever krijgt daardoor een enorme klap van die chemotherapie. Chemo is nou eenmaal geen fijn spul en de lever heeft de taak om het bloed schoon te maken.

De chemo komt bij al je organen en gaat ook naar het hoofd toe. Er zijn artsen die aangeven dat chemo niet in de hersenen komt. Heel veel deelnemers van de Chemo Clean Up beschrijven chemobrein en andere klachten. Er komt dus wel degelijk chemo in het gebied van het hoofd. Er zijn onderzoeken die aangeven dat chemotherapie resten gevonden zijn in hersenweefsel jaren na dato.

Chemo en jouw zenuwstelsel

Chemo komt ook terecht in je zenuwstelsel. Neuropathie aan handen en voeten is ook één van de belangrijkste bijwerkingen die mensen ervaren. Deze zenuwpijn heeft als gevolg dat je in het begin pijn en last ervaart.

Wanneer dat onbehandeld blijft en het proces gaat door, dan beschrijven mensen dat ze steeds meer moeite krijgen met lopen. Daardoor kunnen ze nog maar korte afstanden lopen.

Patiënten beschrijven dat ze het gevoel hebben op stelten te lopen, doordat ze niets meer voelen onder hun knieën.

Heb jij nog vragen over hoe chemo jouw lichaam beïnvloedt, neem dan contact op.