De 5 meest voorkomende bijwerkingen van chemo

Chemo CleanUp Bijwerkingen na Chemotherapie

Chemotherapie is een effectieve behandeling tegen kanker, maar het eist helaas wel zijn tol van je lichaam en dat merk je snel genoeg aan de nare bijwerkingen van chemotherapie. Haaruitval en vermoeidheid na chemotherapie zijn bekende voorbeelden van deze vervelende bijwerkingen.

Wat veroorzaakt de bijwerkingen van chemotherapie?

Kankercellen kunnen zich verdelen en verspreiden over je hele lichaam. Daarom is het belangrijk om ze zo snel mogelijk aan te pakken. Dit is waar cytostatica van te pas komt. Dit is een medicijn dat toegediend wordt via de mond of door middel van een infuus. Dit medicijn baant zich een weg door je bloed naar je lichaam om kankercellen te doden of de celdeling ervan te stoppen.

Helaas maakt cytostatica hierbij geen onderscheid tussen goede en kwade cellen. Zo worden ook gezonde cellen, met name snelgroeiende cellen zoals beenmergcellen en haarcellen, aangetast. Als gevolg hiervan krijg je te maken met nare bijwerkingen zoals vermoeidheid en haaruitval na de chemotherapie. Deze bijwerkingen kunnen zich, ook als je klaar bent met chemotherapie, nog lang blijven aanhouden.

Wat kan ik doen tegen de bijwerkingen van chemotherapie?

Wij van Chemo CleanUp pakken, met een bewezen behandeling, deze bijwerkingen van chemotherapie aan. Met natuurlijke methodes zoals acupunctuur en ademhalingsoefeningen voel jij na onze trajecten minder pijn, meer energie en wordt je haargroei na chemotherapie weer gestimuleerd.

De 5 meest voorkomende bijwerkingen van chemotherapie

  • Neuropathische klachten
  • Misselijkheid
  • Chemobrein
  • Ontstekingen
  • Vermoeidheid

Neuropathische klachten

We spreken van neuropathie wanneer één of meerdere zenuwen niet goed meer functioneren. Dit is één van de meest voorkomende bijwerkingen van chemotherapie. Doordat de zenuwen niet goed meer werken, ervaar je klachten aan je handen en je voeten. Vaak beginnen deze klachten bij de vingertoppen en tenen, maar helaas kan de pijn zich verder uitbreiden naar de handen, voeten en vervolgens zelfs de armen en de benen.

Neuropathische klachten kun je herkennen, wanneer je:

  • minder gevoel of een verdoofd gevoel in je handen en voeten hebt.
  • minder kracht kunt uitoefenen.
  • last krijgt van spierkrampen.
  • tintelingen voelt in je handen en voeten.
  • een hevige pijn ervaart in je ledematen.

Neuropathische klachten zijn vervelende bijwerkingen van chemotherapie die vaak langdurig aanwezig blijven. Bij de één worden de klachten op den duur minder, bij de ander verergeren de klachten juist. Niet iedereen ervaart de klachten even zwaar. De ene cliënt spreekt van lichte klachten, terwijl de ander moeite heeft met lopen.

Misselijkheid

Naast neuropathische klachten is misselijkheid ook een veel voorkomende bijwerking van chemotherapie. Dit wordt veroorzaakt doordat de cytostatica niet alleen kwade cellen, maar ook het slijmvlies van het spijsverteringskanaal aantast. Hierdoor kunnen cliënten misselijk worden, moeite hebben met eten en drinken, een opgeblazen buik hebben en last krijgen van wisselende ontlasting.

Deze nare bijwerkingen kunnen zich ook na de chemotherapie blijven aanhouden. Dit heeft een serieus impact op je levenskwaliteit en we begrijpen het dan ook heel erg goed dat jij zo snel mogelijk van deze klachten af wilt zijn.

Chemobrein

Van een chemobrein spreken we wanneer zich cognitieve problemen in het brein voordoen. Je kunt hierbij denken aan concentratieproblemen, moeite hebben met het onthouden van dingen en het verwerken van informatie. De functies van je hersenen kunnen behoorlijk achteruit gaan door chemotherapie en het is moeilijk om je voor te stellen wat voor een drastische achteruitgang dat betekent voor het cognitief functioneren van je hersenen. De meest simpele activiteiten kunnen opeens een hele uitdaging zijn en jou veel meer tijd en energie kosten.

Zo vertelde de partner van één van onze cliënten dat het bijna onmogelijk was geworden om een gesprek staande te houden met zijn vrouw. Gezellig babbelen, een spannend boek lezen, dit zijn dingen die we vaak voor lief nemen. Maar helaas kunnen chemotherapie en de bijwerkingen ervan meer schade aanrichten dan ons lief is en kunnen de meest simpele taken niet meer zo vanzelfsprekend zijn.

Ontstekingen

Er is geen duidelijke link tussen blaasontstekingen en chemotherapie, maar in praktijk zien we dat bij vrouwen met borstkanker blaasontstekingen beduidend meer voorkomen.

De ontstekingen kunnen overal in je lichaam voorkomen. In de mond, keel, maag en/of de darmen, een ontsteking aan de schildklier of verhoogde leverwaardes. Vaak kan er geen duidelijke oorzaak aangewezen worden, maar toch blijft dit één van de meest voorkomende bijwerkingen van chemotherapie.

Vermoeidheid

Vermoeidheid na chemotherapie is eveneens een veelgehoorde bijwerking. En dat is niet zo moeilijk te verklaren. Eerst krijg je de verwoestende diagnose te horen en staat je wereld helemaal op zijn kop. Vervolgens al die ziekenhuisafspraken, bloedafnames, veranderingen in en aan je lichaam en een loodzware behandeling. Het is niet meer dan natuurlijk dat je zo’n hevige vermoeidheid ervaart na de chemotherapie. Dat haalt echter het feit dat jij juist onwijs sterk bent niet weg.

Meld je aan voor het CCU Fundament Traject

Natuurlijk wil jij weer de oude zijn, meer energie voelen na de chemotherapie, weer aan het werk en alle leuke activiteiten doen waar je altijd zo van genoot. En dat gunnen we jou van harte. Met een Chemo Cleanup traject heb jij zometeen weer twee keer meer energie, de helft van de pijn en ben je er weer helemaal bij met je hoofd.

Schroom je niet om contact met ons op te nemen als jij vraagtekens hebt of simpelweg meer informatie wilt. We zullen je vragen met alle liefde beantwoorden en hopen jou te mogen ontvangen tijdens één of meerdere van onze CCU trajecten.