3 tips bij vermoeidheid

Hoe lang blijft men moe na chemo: 3 tips om uw vermoeidheid aan te pakken

Heel veel mensen krijgen te maken met vermoeidheid tijdens of na de chemo. Soms houdt deze vermoeidheid lange tijd aan. Vermoeidheid heeft verschillende facetten, zowel sociaal als fysiek. Hieronder 3 tips bij vermoeidheid!

Er is een recente publicatie (1) geweest, mei 2017, in het Cancer Journal for Clinicians, een blad dat zich richt op ziekenhuismedewerkers. In het artikel staan tips voor de toepassing van complementaire zorg bij vrouwen met borstkanker.

Managen

In het onderzoek waaraan verschillende universiteiten hebben meegedaan worden expliciet 3 dingen genoemd die een zinvolle toepassing hebben om de bijwerkingen van chemotherapie te managen zodat u minder last hebt van misselijkheid en u minder moe bent.

Dit zijn de toepassing van:

  1. Yoga
  2. Meditatie
  3. Acupunctuur

Vrouw doet yoga op het strand

Dit zijn de 3 belangrijkste tips/ aanbevelingen die dit artikel geeft en die ik hier aan u doorgeef.

Ga naar yoga.

Doe mindfulness oefeningen, meditatieoefeningen.

Ga naar een acupuncturist.

Toepassen in de praktijk

Er zijn in Nederland heel veel acupuncturisten die ervaring hebben met de begeleiding en de ondersteuning van mensen met kanker.

Mijn advies is altijd, bel een acupuncturist op en vraag hoeveel ervaring hij of zij heeft en of hij of zij kan helpen. U zult een heel eenvoudig en eerlijk antwoord krijgen. Zorg er voor dat u een goed gevoel heeft bij de betreffende behandelaar.

Yoga bestaat uit houdingsoefeningen, asana’s, en ademhalingstechnieken. Ik gebruik binnen het Chemo Clean Up traject verschillende ademhalingstechnieken.

Blonde vrouw doet een mindfullness oefeningDenk ook aan de nazorgcentra in Nederland. U kunt naar de website van IPSO gaan. Het IPSO is een overkoepelend orgaan voor nazorgcentra in Nederland. Heel veel nazorgcentra en inloophuizen geven trainingen of hebben informatieavonden over mensen die yoga geven of meditatie en mindfulness oefeningen geven. Deze centra helpen u graag om een behandelaar in de regio te vinden.

Tot slot

Zorg ervoor dat u het schoonmaken van uw lichaam na chemotherapie echt een onderdeel maakt van uw persoonlijke behandeltraject. Dat is de beste manier om van bijwerkingen van chemotherapie af te komen.

Wat houdt u tegen om meditatie of yoga te gaan doen?

Deel uw antwoord hieronder in het commentaarveld.

Onderzoek

(1) Clinical practice guidelines on the evidence-based use of integrative therapies during and after breast cancer treatment, Cancer Journal for Clinicians mei 2017, Greenlee H, DuPont-Reyes MJ, Balneaves LG, Carlson LE, Cohen MR, Deng G, Johnson JA, Mumber M, Seely D, Zick SM, Boyce LM, Tripathy D

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28436999

Benieuwd naar wat CHemo Cleanup aan jouw vermoeidheid kan doen?

Vul de vragenlijst in en we nemen contact met je op!

Vragenlijst