6 klachten bij ontstaan chemobrein

“Hebben wij het hier net ook al niet over gehad?”

Dit is één van de veel gehoorde uitspraken van partners als hun geliefde last heeft van chemobrein.

Chemobrein is de situatie waarin de chemotherapie het functioneren van de hersenen heeft beïnvloed.

Hoe ziet chemobrein eruit?

Het zijn vaak de partners die het opvalt dat hun geliefde niet meer zo helder is als voor de chemotherapie. Het chemobrein laat verschillende symptomen zien.

  1. Je hebt moeite met plannen
  2. Je kunt moeilijk op woorden komen en ben echt aan het zoeken naar het juiste woord
  3. Je hebt moeite met concentreren
  4. Lezen gaat moeilijk

Onderzoeken geven aan dat mensen op de werkvloer ook problemen ervaren als gevolg van het chemobrein.

  1. Moeite met aanpassen aan nieuwe dingen
  2. Moeite met het leren van nieuwe taken
  3. Gevoelig voor prikkels van buitenaf

Chemobrein is één van de vele bijwerkingen van chemotherapie. Chemotherapie beïnvloedt het functioneren van de hersenen behoorlijk.

Chemoresten

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan die hebben uitgewezen dat er chemoresten achterblijven in de hersenen en dat er meer chemoresten te vinden zijn dan verwacht in de vloeistof van de hersenen.

Deelnemers van Chemo Clean Up beschrijven zelf dat ze eenvoudigweg moe zijn en moeite hebben om prikkels te onderscheiden.

Ik heb verschillende docenten en leerkrachten gesproken die te maken kregen met kanker en chemotherapie en die aangeven dat ze na de chemo hun werk in de klas niet meer kunnen uitvoeren. Hun hersenfunctie is behoorlijk gehinderd door de chemotherapie. Ook het verwerken van alle prikkels, geluiden op school van leerlingen en collega’s, komt allemaal terecht in die hersenfunctie.

6 jaar achteruit

Er is een onderzoek geweest bij het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis. Daar is een schaal gemaakt van verminderd functioneren. Hun conclusie is, dat mensen met chemobrein gemiddeld een vermindering van 6 jaar hebben in cognitief functioneren.

Als je deze klachten hebt, dan is je misschien verteld door je arts dat je daar mee moet leren leven en dat er niets aan te doen is. Dat het er nu eenmaal bij de chemotherapie hoort.

Het hoort wel bij de chemotherapie, echter, het is volgens mij niet zo dat deze klachten niet zouden kunnen verbeteren. Sterker nog, ik geloof dat je deze klachten kunt wegvegen, als je er snel bij bent. Hoe sneller hoe beter.

Als jij specifieke vragen hebt over jouw chemobrein of het chemobrein van jouw geliefde. Stel je vraag en ik ga mijn best doen om deze allemaal te beantwoorden.

In welke klacht van chemobrein herken jij jezelf of je geliefde?

Deel je verhaal hieronder in het commentaarveld. Deel ook je vraag over chemobrein als gevolg van chemotherapie. Wij zullen jouw vraag zo snel mogelijk beantwoorden.