Hoe dexamethason zijn werk doet in het lichaam

Hoe dexamethason zijn werk doet in het lichaam

In de praktijk komen we heel vaak tegen dat mensen zijn behandeld met chemotherapie, maar niet weten wat er nog meer is gebeurd.

Eén van de belangrijkste middelen die oncologen gebruiken bij chemo is een middel met de naam dexamethason. De meeste mensen hebben daar nog nooit van gehoord.

Als u te maken hebt gehad met chemo, dan heeft u vast wel eens een verpleegkundige die naam horen noemen op het moment dat ze het via een infuus toediende.

Wat is dexamethason?

Dexamethason is een middel dat ervoor zorgt dat uw lichaam niet kan reageren op de lichaamsvreemde chemotherapie. Uw lichaam kan geen ontstekingsreactie opbouwen.

Dat is belangrijk, want chemo is zo zwaar en intensief, dat u het middel nodig hebt om het lichaam rustig te houden.

Wat doet dexamethason?

U kunt niet zonder. Als u chemotherapie krijgt zonder dexamethason, dan is die chemie zo heftig dat het het lichaam ‘opvreet.’ U krijgt

beschadigingen aan de weefsels. Uw lichaam gaat zichzelf beschermen en maakt enorme ontstekingen.

Dexamethason is noodzakelijk wanneer chemo wordt toegepast. Het heeft ook een eigen achtergrond.

Wat we veel tegenkomen is dat mensen het moeilijk vinden de chemo uit hun lichaam te krijgen. Soms zeggen artsen dat de chemo er vanzelf uit gaat en in de praktijk blijkt dat dit absoluut niet zo is.

Het middel passen ze met de chemo toe als een soort laagjes taart. Tussen de chemo’s in. U krijgt dexa, een beetje chemo, dexa, weer een beetje chemo. Dit zijn allemaal prikkels die door het lichaam heen gaan. Daardoor wordt uw lichaam gedwongen te reageren.

 

Het geheim

Na chemo is het belangrijk dat u uw lichaam weer in staat stelt om te leren wat “normaal” is.

Wat is leven zonder dat u een dwingende prikkel krijgt van dexamethason en daarna een heftige prikkel van de chemotherapie?

Zorg dat al uw voedsel biologisch is. Zorg ervoor dat de voedingsstoffen die uw lichaam binnenkomen, vrij zijn van pesticiden of insecticiden.

Gebruik puur natuurlijke voedingstoffen en het liefst ook nog voedingsstoffen die gemakkelijk te verteren zijn. Eet geen moeilijk verteerbare producten. Maak het uw mond, maag en darmen gemakkelijk, zodat u snel weer energie kunt opnemen uit het eten. Met die pure energie kunt u gaan herstellen van de zware chemokuur.