Afvallen na chemo? Dit moet u weten…

Zwmmen als middel

Afvallen na chemo? Dit moet u weten…

Er zijn veel mensen die aangeven dat het lastig is om af te vallen na chemotherapie.

Chemotherapie is een heftig middel voor het lichaam. Artsen gebruiken ontstekingsremmers om de chemotherapie aan te kunnen, middelen zoals dexamethason.

Er zijn mensen die ontdekken dat ze na de chemokuur veel vocht vasthouden en dat het moeilijk is om vet te verbranden. Ondanks dat ze goed hun best doen, een goede fitnesstraining volgen, hun dieet aanpassen en zorgen voor een goede balans tussen eten drinken en beweging, lukt het niet om af te vallen.

Een splinter in uw vinger

Wanneer een lichaam chemo te verwerken krijgt, dan maakt het middel dexamethason (lees dit artikel om meer te weten te komen over dexamethason) het behapbaar voor het lichaam. Dit middel zorgt ervoor dat uw lichaam geen ontsteking op mag bouwen.

Nadat de chemotherapie voorbij is, zitten er vermoedelijk nog chemo resten vast in het lichaam. UW lichaam probeert van binnenuit een ontsteking op te wekken om iets naar buiten te ‘duwen’. Dat is lastig.

Ik vergelijk dit met een doorn of een splinter in de vinger. Uw lichaam maakt dan een mooi kleine lokale ontsteking, om die doorn of splinter uit de vinger te ‘duwen’. Wanneer die doorn of splinter eruit is, zakt de ontsteking weg en is er niets meer aan de hand.

Op het moment dat uw lichaam aan de binnenkant een splinter heeft, probeert uw lichaam die weg te duwen, maar dat lukt niet.

 

Een teken van ontsteking

Het proces van ontsteken dat hierbij hoort, zorgt ervoor dat uw lichaam vocht blijft vasthouden. Dat is één van de tekenen van een ontsteking, een soort zwelling.

Een zwelling rondom de enkels, heupen, knieën of andere gewrichten is een teken van een trage ontstekingsreactie. Niet van het onvermogen om vet te verbranden.

Het lichaam wil het energieniveau op peil houden en vet is een heel belangrijke opslagbron voor energie. Wanneer uw lichaam een ontsteking tegenkomt dan zegt uw lichaam: Ik wil niet aan mijn vetreserves (energiereserves) komen.

De beste manier om af te vallen na de chemotherapie en van vocht en vet af te komen, is ervoor te zorgen dat alle chemo uit uw lichaam verdwijnt. Ook de resten die achterblijven op gewrichten. Dan is het gemakkelijker om van dat extra vocht en gewicht af te komen.