Mag ik een teiltje

In het artikel De top 5 klachten na chemotherapie heb ik in vogelvlucht deze 5 klachten uitgelegd en toegelicht.

In dit en de volgende artikelen wil ik u meer vertellen over de specifieke klacht. Dit om u inzicht te geven in hoe uw lichaam reageert op de chemo en waarom.

Dit artikel kunt u ook laten lezen aan mensen die dicht bij u staan, zodat ook zij begrijpen hoe ingrijpend en heftig een chemokuur kan zijn.

Snelle celdeling stoppen

Eén van de meest gestelde vragen van mensen die chemotherapie ondergaan is: waarom word ik zo misselijk en waarom heb ik daar zo veel last van?

Dit heeft te maken met de chemotherapie zelf.

De gevoelige en ook zwakke kankercel die in het lichaam zit, willen we doden met behulp van chemotherapie.

Zoals u weet zijn tumorcellen snel delend. Dat is inherent aan kanker en ook meteen het probleem. Die snelle celdeling willen we stoppen.

Dus gebruiken artsen chemo die de cellen stopt die snel delen.

Andere sneldelend gezonde cellen

Het lichaam kent van nature snel delende cellen. Die zijn gezond er daar is niets mis mee. Dat zijn:

  • Haren
  • Nagels
  • Alle slijmvliezen in het lichaam

Het weefsel in de slijmvliezen van maag en darmen kan niet tegen de chemo die er langskomt.

Dit veroorzaakt een prikkeling en misselijkheid overvalt u binnen enkele seconden, nadat de chemo in uw lichaam is gekomen via het infuus.

Uw slijmvliezen hebben ongeveer 3 dagen nodig om van een dergelijke chemo- invasie te herstellen. Veelal krijgen de slijmvliezen die tijd niet en ontwikkelt zich er een misselijkheid en gevoeligheid die langere tijd aanhoudt.

Misselijkheid verminderen

Er zijn technieken om die misselijkheid te verminderen.

 

Onderzoek heeft ook uitgewezen dat mensen die verwachten dat ze misselijk zullen worden, er meer last van hebben. Mensen die verwachten dat ze niet misselijk zullen zijn, hebben er minder last van.

Als u last heeft van chemo misselijkheid adem dan rustig en diep in en ontspan. Het wordt beter. Nadat de chemo is gestopt, zullen deze klachten verdwijnen en u zult zich beter gaan voelen.

Wilt u ook geholpen worden bij uw klachten?

Vul onze vragenlijst in en we gaan snel aan de slag!

VRAGENLIJST