De top 5 klachten na chemotherapie

De top 5 klachten na chemotherapie

In mijn praktijk werk ik veel met mensen die te maken hebben met klachten die ontstaan naar aanleiding van de chemotherapie die ze krijgen.

Hoewel de klachten divers zijn, zijn er 5 klachten die steeds weer voorbijkomen. In dit artikel aandacht voor De top 5 klachten na chemotherapie.

De top 5 klachten

  1. Neuropatische klachten
  2. Misselijkheid
  3. Chemobrein
  4. Vermoeidheidsklachten
  5. Ontstekingen door het lichaamDe klachten nader bekeken

 

1. Neuropathie is één van de meest gehoorde klachten na chemotherapie. 67% van de mensen krijgt hier mee te maken en bij meer dan één derde hiervan blijft de neuropathie langdurig aanwezig.

Dit zijn ernstige klachten aan handen en voeten. Per patiënt verschilt het enorm. De één heeft er een beetje last van en de ander kan helemaal niet meer lopen. Lees het artikel over neuropathie voor meer informatie hierover

2. Daarnaast hebben patiënten veel te maken met misselijkheid en klachten aan het spijsverteringskanaal tijdens de chemotherapie. De chemo tast de slijmvliezen van maag en darmen aan.Ook na het stoppen van de chemo blijven er mensen die moeite hebben met eten en drinken. Ze hebben een opgeblazen buik, een wisselende ontlasting. Klachten die ze niet hadden voor de chemotherapie.

3. Een derde klacht is het chemobrein. Deze klacht associeert met chemo resten die op één of andere manier het functioneren van het hoofd veranderen.In het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis is recentelijk uit een studie naar voren gekomen dat mensen met chemobrein gemiddeld 6 jaar in hersen functioneren achteruitgaan. Een dramatische vermindering van cognitief functioneren.

De partner van iemand met chemobrein merkt opeens dat hij of zij langer doet over een boek of een gesprek niet meer lang kan volhouden.

4. Vermoeidheid is ook een veel gehoorde klacht na chemotherapie. Dat is op zich ook niet vreemd. Eerst krijg je een nare diagnose van kanker en vervolgens krijg je een zware behandeling. Het is niet vreemd dat vermoeidheid opkomt tijdens de chemo.

Het is wel opvallend hoe veel mensen langdurig na de chemo die slopende vermoeidheid blijven ervaren.Ik heb heel veel ervaring met mensen die na hun chemotherapie weer aan het werk wilden. Ze komen er dan achter dat het de vermoeidheid is die ze nekt.

Onderzoeken geven aan dat mensen die last hebben van vermoeidheid na chemotherapie tot 10 jaar na dato verhoogde ontstekingseiwitten in hun bloed hebben. Dit is een opvallend onderzoek waar ik later verder op in zal gaan.

5. Een vijfde klacht is ontstekingen. Ontstekingen door het hele lichaam. Bij vrouwen met borstkanker komen blaasontstekingen beduidend meer voor, dit is uit verschillende onderzoeken naar voren gekomen.In de praktijk geven cliënten aan dat hun huisarts of uroloog ontkent dat dit iets te maken kan hebben met de chemotherapie. 

De onderzoeken zijn heel duidelijk. Mensen die chemotherapie hebben gehad, hebben in de regel verhoogde kans op ontstekingen. In de praktijk zie ik dat er mensen zijn met opvallende en bijzondere ontstekingen. Bijvoorbeeld aan de schildklier of leverwaardes die vreemd blijven, lichte ontstekingen in de mond, keel, maag of darmen. Zonder dat er een duidelijke aanduiding is.

Heeft u vragen over uw specifieke klachten, ook als ze niet in dit lijstje staan?

Vul het vragenformulier in!

Vul hier onze vragenlijst in

en we nemen zo snel mogelijk contact op!

Vragenlijst invullen